Effect sauna bij verkoudheid

Een zwaar hoofd, futloos gevoel, niezen en hoesten… het is voor niemand een pretje: verkouden zijn. Hoewel het meestal een kwestie van ‘uitzieken’ is, kan een bezoek aan de sauna deze vervelende symptomen verzachten en verminderen. Een verkoudheid voorkomen? Lees verder hoe u dit kunt doen.

Werk aan uw weerstand

Ieder mens krijgt wel eens met een verkoudheid van doen. Zeker als ‘het’ heerst. Een verkoudheidsvirus verplaatst zich nu eenmaal van mens tot mens. Hoe bevattelijk u voor een dergelijk virus bent, zal enigszins afhangen van uw natuurlijke weerstand. Wist u dat u door een regelmatig bezoek aan de privé sauna het lichaam kunt ‘trainen’? Hierdoor wordt de weerstand van het lichaam verhoogd. Ervaren saunabezoekers worden naar eigen zeggen dan ook minder snel verkouden.

Hoe dit kan? Door de tijdelijke fysiologische veranderingen die door de sauna in het lichaam worden veroorzaakt. Zo zorgt de stijgende lichaamstemperatuur voor een ontspanning van de spieren en versnelling van de hartslag. Het gevolg is een verbeterde doorbloeding van het lichaam. Daarnaast wordt de stofwisseling gestimuleerd en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. De symptomen van de verkoudheid zullen hierdoor sneller verdwijnen en nog beter: u voelt zich minder lang ziek.

Verkouden in de sauna

Bent u al verkouden en wilt u een publieke of privé sauna bezoeken? Als u geen koorts heeft, is dit geen enkel probleem. Over het algemeen is een bezoek aan de sauna voor iedereen aan te raden, hoewel er in sommige gevallen en omstandigheden oplettendheid geboden is. Neem bijvoorbeeld uw bloeddruk: die kan tijdens het saunabezoek tijdelijke schommelingen te verduren krijgen. De sauna kan tevens de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Ons advies: overleg altijd uw saunabezoek op voorhand met uw huisarts. 

Verkoudheid voorkomen of de symptomen van een verkoudheid verminderen? Dan is een bezoekje aan de sauna zo'n gek idee nog niet. Plan en reserveer alvast uw bezoek.