5 fabeltjes over de sauna

Op een koude dag even de warme sauna in: heerlijk. Maar is de sauna wel zo gezond als we denken? Wat is het effect van badkleding? Sauna en afvallen: hoe zit dat? We zetten enkele fabels en misverstanden over de sauna graag voor u op een rijtje.

Sauna fabel 1: Badkleding maakt geen verschil

Naakt of met badkleding in de sauna: dat maakt toch geen enkel verschil? Toch wel. Sterker nog: de badkleding die u in de sauna draagt zorgt ervoor dat uw lichaam minder goed afkoelt. Bovendien zal het vrijgekomen zweet in uw badkleding kruipen. Niet zo fris dus. Naakt in de sauna is dus zonder meer hygiënischer. Liever niet naakt in een publieke sauna? Een privé sauna biedt uitkomst.

Sauna fabel 2: Het is beter om te liggen in de sauna

Het belangrijkste bij een bezoek aan de sauna is de temperatuurverdeling. Of u nu zit of ligt: laat uw lichaam voorzichtig wennen aan de warmte van de sauna. Bezoekt u voor het eerst een publieke of privé sauna? Begin dan op de onderste bank, waar het minder warm is. Zodra uw lichaam is gewend, kunt u een trede hoger gaan zitten of liggen.

Sauna fabel 3: Last van astma? Geen sauna

Een hardnekkige fabel: mensen die last hebben van astma zouden de sauna niet mogen betreden. Het tegendeel is waar. Astmatische mensen hebben zelfs baat bij een saunabezoek aangezien het de luchtwegen vrijmaakt. Op deze manier kan de sauna de symptomen van astma verminderen of verzachten. Gebruikt u medicijnen voor astma? Dan raden we altijd aan om op voorhand uw huisarts te raadplegen, mocht u de sauna willen bezoeken.

Sauna fabel 4: De sauna werkt alleen ontspannend

Natuurlijk, een bezoek aan de sauna is een ideale manier om stress te verminderen. Wat veel mensen echter niet weten is dat de sauna tevens helend werkt. Zo zet het de poriën open en worden afvalstoffen via het vrijgekomen zweet afgevoerd. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat een regelmatig saunabezoek de natuurlijke weerstand van het lichaam verhoogt. Zo wordt u minder vatbaar voor bijvoorbeeld een verkoudheid of infectie.

Sauna fabel 5: Van de sauna val je af

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, u valt niet af van de sauna. U verliest wel veel vocht in de sauna waardoor uw totale lichaamsgewicht zal afnemen, maar slanker zal u er niet door worden. Overigens dient u dit verloren vocht weer op tijd te compenseren. Volgt u een bepaald dieet om af te vallen? Of neemt u deel aan een specifiek programma? Dan is de sauna een uitstekende ondersteuning.